זהו החלטתם שאתם עוברים לאוסטרליה.
מזל טוב איך משנעים את כל החפצים האישיים שלנו? כיצד להתגבר על הרילוקשיין בשלום?
אוסטרליה הינה יעד נכסף להגירה מכל העולם ויעד אטקרטיבי לרילוקיישן וניתן למצוא בו הכל.
אוסטרליה, היבשת הקטנה בעולם (או האי הגדול בעולם) הינה יעד נכסף להגירה מכל העולם ויעד אטקרטיבי לרילוקיישן וניתן למצוא בו הכל. הקהילה היהודית במדינה מרוכזת רובה בסידני ובמלבורן, ושם ניתן למצוא ישראלים רבים – חילוניים לצד דתיים. סידני מופיעה מדי שנה בדירוגים העליונים של המדינות הטובות בעולם למגורים, ומשלבת בתוכה מרכז אורבני לצד אתרי תיירות וחופי ים מצויינים.
הדולר האוסטרלי התחזק מאד בעשור האחרון. לפני עשור 100 דולר אמריקאי הומרו ל 198 דולר אוסטרלי. כיום אותו הסכום יומר ל-97 דולר אוסטרלי, ועל כן עלויות המחיה לבאים למדינה התייקרו מאד בשנים אלו.
עבודה באוסטרליה
קבלת היתר עבודה במדינה אינו עניין של מה בכך ומחייב הוכחת מומחיות נדרשת באוסטרליה ומעסיק אוסטרלי אשר מבקש להעסיק את העובד, במגבלות המשתנות באופן תדיר. רשימת המקצועות שגם היא כפופה לשינויים מעת לעת, אינה מוגבלת לתחומי ההיטק וכוללת בין היתר מקצועות כגון: אחיות, רופאים, התמחויות חקלאיות, מורים , מהנדסים אזרחיים ומהנדסי תחבורה ועוד.
לרוב, לצד הוכחת מומחיות במקצוע מבוקש יעברו העובדים בדיקות רפואיות ומבחני שליטה באנגלית כתנאי לקבלת אשר עבודה במדינה.
המקצועות הפופולריים לרילוקיישן לאוסטרליה מתמקדים רובם במהנדסי תמיכה ו-IT , מנהלי פיתוח ומנהלים בכירים אשר אחראים לניהול תחומי המכירות של החברות באסיה פסיפיק. למרות שניתן למצוא גם הזדמנויות רילוקיישן מצד ארגונים אשר דואגים ליהדות ישראל בתפוצות בתפקידי מורים ומדריכים חברתיים.
כמו כן, האוסטרלים ידועים בשמירה על שעות עבודה קבועות והקפדה על אורח חיים הכולל זמן איכות עם המשפחה ופנאי לתחביבים רבים. כך שהעוברים לאוסטרליה יצטרכו "לוותר" על ההרגל של יום עבודה ממוצע של 10-12 שעות, למעט אלו אשר יידרשו לעבוד רבות אל מול ישראל ויצטרכו להקדיש עבור כך את שעות הבוקר המוקדמות/שעות הערב המאוחרות שלהם.
שכר ועלויות מחייה
סידני נחשבת לעיר יקרה יותר משאר המדינה, והבדלים ניכרים גם בינה לבין מלבורן. שטחה של סידני הינו כמחצית משטחה של מדינת ישראל ועל כן ייקבע מקום המגורים לרוב לפי הקרבה למקום העבודה.
אזור מרכז העיר, המכונה CBD (Central Business District), הינו מרכז עסקים ותיירות גדול, לצד גורדי שחקים ניתן למצוא שם גם את בית האופרה המפורסם של סידני. אך אינו משמש כמעט למגורים.
לרוב אזורי המגורים יהיו בפרברים של העיר המצויים מכל עברו של מפרץ סידני ומכונים ע"ש הכיוון הגיאוגרפי שלהם: הפרברים הדרומיים, צפוניים, מזרחיים ומערביים, וייקבעו ע"פ התקציב, ההעדפה לסוג שכונה, חיפוש קהילה ישראלית או יהודית וכו'.
שכירות של בית פרטי עם שני חדרי שינה בסידני תנוע בין 2,200 דולר ל 3,000 דולר, תלוי במיקום ובקרבה למרכז או לתחבורה ציבורית. מעבר לכך, יידרש פקדון של בין חודש-לחודשיים שכירות, לפי דרישת בעלי הבית טרם החתימה על חוזה השכירות..
בשל המרחק הגדול מישראל ועלויות הטיסה הגבוהות, רוב החברות לא יממנו ביקור טרום מעבר באוסטרליה לעובד ולמשפחתו אלא יקצו דיור ורכב זמני עם הגעתם למדינה לתקופה של בין 60-90 יום, לצורך התארגנות ומציאת מקום מגורים קבוע.
עלויות תחבורה
הנסיעה באוסטרליה, כיאה לקולוניה בריטית, הינה בצד שמאל של הכביש. המדינה מרושתת בתחבורה ציבורית מצויינת הכוללות רכבות ואוטובוסים וטיסות יומיות בתוך המדינה.
בסידני עצמה ישנה מערכת של תחבורה ציבורית מצויינת הכוללת רכבות, אוטובוסים וטראמים (רכבת חשמלית עירונית). ישנם כרטיסים משולבים אשר יאפשרו נסיעה בכל ערוצי התחבורה הציבורית, ואופציה זו עדיפה לרוב ע"פ כניסה עם רכב לאזורי העיר הצפופים. עלות של כרטיס נסיעה משולב חודשי תעלה כ-150 דולר.
ביטוח לאומי ותנאים סוציאליים
עובד ישראלי המועסק באוסטרליה כפוף לתנאי העבודה המקומיים, וביניהם: שכר מינימום (15 דולר אוסטרלי לשעה), חופשה של 4 שבועות בגין 12 חודשי עבודה מלאים, הודעה מוקדמת במקרה של סיום עבודה (שבוע הודעה מוקדמת בשנת העבודה הראשונה) .
העובדים במדינה ושאינם תושבים פטורים מתשלומי ביטוח בריאות ממלכתי אך מחוייבים בתשלום מיוחד בשנת המס של 2011-2012 המכונה "קרן שיטפון". מטרת תשלום זה הינה לכסות את עלויות השיקום אשר נגרמו בקוייסנלנד כתוצאה מהשטפונות.
סכום זה משולם ע"י מי שהכנסתו השנתית גבוהה מ 50,000 דולר ובגובה של כ-1.5% מהשכר. אין לאוסטרליה וישראל אמנת ביטוח לאומי כך שבמקרה של רילוקיישן יש להמשיך לשלם את התשלום המינימלי הקבוע בישראל במהלך השנתיים הראשונות לשהייה באוסטרליה.
עובד המועסק באוסטרליה מחוייב בעשיית ביטוח בריאות פרטי על מנת להבטיח כי יהיה כיסוי במידה שיזדקק לטיפול רפואי, כיסוי זה ניתן ע"י המעסיק.
מזון
סידני הינה גן עדן קולינרי וניתן למצוא שם סוגי מזון רבים, החל מ-Fish&Chips , עד למגוון ירקות ופירות ומסעדות כמעט לכל תקציב. עלות אוכל ממוצעת לאדם בחודש תהא סביב ה-150 דולר.
שופינג
בסידני אפשרויות שופינג רבות, וכל המותגים הבינלאומיים יימצאו שם לצד הרבה מותגים אוסטרליים מובילים. בדומה לארה"ב, תקופות השופינג הינן הטובות ביותר לקניות ומעבר לסופי עונה שבהם המחירים צונחים ל-50%-30% מהמחירים בעונה. ביום שלאחר חג המולד, הקרוי Boxing day, ניתן למצוא שופינג רב במחירים "מצחיקים".
בילויים
דיסקוטקים, מועדוני לילה ופאבים יוכלו להנעים את שהיית העובד. האוסטרלים, הידועים בחיבתם הגדולה לבירה , מאכלסים את הפאבים המקומיים החל משעות הערב המוקדמות, וניתן למצוא מבחר רב של בירות מקומיות זולות. מועדונים יגבו לרוב דמי כניסה של כ-10-20 דולר.
מס הכנסה
שיטת המיסוי באוסטרליה הינה פרוגרסיבית, כנהוג בישראל, ושיעורי המיסוי נעים במדרגות שבין 12%-45%. יש הבדל בין דרגות המס של תושבים מקומיים לתושבים זרים, כך שבמקרה של קבלת תושבות, ישתנו דרגות המס וכן תהיה חבות תשלומם של ביטוח בריאות ממלכתי.
השכר המוצע
באוסטרליה חבילת השכר שתוצא תהיה סביב ה-80,000 דולר לשנה, ביטוח בריאות וכמו כן טיסה אחת בשנה לביקור מולדת בישראל. כך, משכר של 6,666 דולר בחודש ינוכו ממשכורת העובד תשלומי חובה ומסים בגובה של כ-29% , וההכנסה החודשית נטו תעמוד על 4,576 דולר .
באוסטרליה ישנה חובת הגשת דו"ח שנתית וחלק מעלויות המחיה יוכרו לצרכי מס במקרה של מישהו שאנו תושב ולכן לרוב צפוי החזר מס שנתי בסוף השנה.
הוצאות המחיה השוטפות שלו הכוללות :שכר דירה ואחזקת דירה לדירת 2 חדרי שינה, מזון, והוצאות שוטפות יגיעו לכ-3,000 דולר לחודש, וההכנסה הפנויה לחיסכון של העובד תהיה 1,576 דולר לחודש.
עוד מעט מידע על המדינה:
פרנסי שתי הערים הגדולות, סידני ומלבורן האמינו כי עירם היא זו שראויה להיות עיר הבירה של המדינה. המאבק בין שתי הערים נמשך זמן מה עד שב-2 בפברואר 1899 החליטה האספה הכללית כי כפשרה תיבנה עיר חדשה בשם קנברה והיא זו שתהייה עיר הבירה.
עם מערכת פיננסית חזקה וכלכלה יציבה, כלכלת אוסטרליה היא אחת הכלכלות הקפיטליסטיות הגדולות בעולם. התמ"ג עומד על כטריליון דולר אמריקני, והעושר הלאומי מסתכם בכ-6.4 טריליון דולר אוסטרלי. אוסטרליה היא ביתם של כמה מהחברות הגדולות והחזקות בעולם, ועשרת החברות האוסטרליות הגדולות ביותר נמנות עם החברות הגדולות בעולם. איכות החיים באוסטרליה היא מן הגבוהות בעולם, עם אוכלוסייה בת למעלה מ-22 מיליון נפש, ותמ"ג לנפש של למעלה מ-43,000 דולר ארצות הברית[12].
הכלכלה האוסטרלית מזוהה לעתים קרובות עם גידולים חקלאיים, כריית מינרלים ומשאבי אנרגיה - הנתפסים כראשונים במעלה בחשיבותם. עם גילוי הזהב ב-1851 חל שיפור משמעותי בקצב הצמיחה הכלכלית, והחל מהמחצית השנייה של המאה ה-20 ניצבת אוסטרליה בחזית הכלכלה העולמית לצד מדינות מפותחות אחרות. השפעת המשבר הכלכלי העולמי על אוסטרליה הייתה זניחה יחסית, ובשנת 2012 היא סיכמה למעלה מעשרים שנות צמיחה רצופה של 3.5% בממוצע, והיא מתאפיינת באבטלה נמוכה, אינפלציה מבוקרת, חוב ציבורי נמוך ביותר ומערכת פיננסית חזקה ויציבה.
נכון לתחילת העשור השני של המאה ה-21, מגזר השירותים הוא דומיננטי בכלכלה האוסטרלית, ומהווה כ-70% מהתמ"ג ומספק כ-75% מהתעסוקה. תעשיית המחצבים תורמת עוד כ-19% מהתמ"ג, כשכ-10% מתוכם מהווים התעשייה עצמה, וכתשעת האחוזים הנותרים הם מתחומים נלווים. למרות שהכלכלה האוסטרלית היא כאמור מבוססת שירותים, הצמיחה בכלכלה, עם זאת, תלויה בעיקר בחקלאות ובייצוא שמבוסס ברובו הגדול על תעשיית המחצבים. מוצרים חקלאיים ותעשייתיים מיוצאים בעיקר לשוק המזרח הרחוק, וגם כיום (נכון ל-2013) אוסטרליה היא יצואנית בשר, צמר, פחם וברזל מהגדולות בעולם.
הדולר האוסטרלי הוא ההילך החוקי של אוסטרליה ושל הטריטוריות שלה, והוא גם המטבע הרשמי בנאורו, בקיריבטי ובטובלו.
אוסטרליה חברה בארגונים הכלכליים הבינלאומיים APEC, G-20, OECD, הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי, ארגון הסחר העולמי ו-ASEAN. אוסטרליה גם חתמה על הסכמי אזור סחר חופשי עם איגוד מדינות דרום-מזרח אסיה, עם צ'ילה, עם ניו זילנד ועם ארצות הברית.
באוסטרליה אזורי אקלים רבים עקב גודלה, אך שטחה העיקרי מדברי או צחיח למחצה.
עקב מיקומה של אוסטרליה בהמיספרה הדרומית, הקיץ בה חל בחודשי החורף של ההמיספרה הצפונית והחורף חל בחודשי הקיץ. להלן חלוקה אפשרית אחת של עונות השנה, אך יש לציין כי באוסטרליה יש מסורות שונות בנוגע לאופן החלוקה לעונות.
ינואר - פברואר, עונת הקיץ. הטמפרטורות נעות בין 18-30 מעלות צלזיוס.
מרץ - מאי, עונת האביב.
יוני - יולי, עונת החורף. הטמפרטורות הממוצעות הן 10 מעלות צלזיוס.
אוגוסט - דצמבר, עונת האביב.
בצפון שורר אקלים טרופי, בפנים היבשת שורר אקלים צחיח עד מדברי-למחצה ובדרום אקלים ממוזג.
באזורים המדבריים המהווים כשני שליש מהיבשת, המשקעים מועטים כמותם נעה בין 500-250 מ"מ. הגשמים אינם סדירים, תקופות של בצורת ארוכות ופרקי זמן קצרים של גשמים עזים הן דבר נפוץ. היוצא מהכלל היחיד הוא הרמה ליד החוף המזרחי וגם שם הטמפרטורה היא גבוהה.
בחורף השלגים יורדים בטסמניה ובאזור ההר קוֹשְׁצִ'וּשְׁקוֹ (Kosciuszko). בקיץ, משום שהשמיים כמעט ואינם מעוננים קרינת השמש חזקה ביותר, לים יש מעט מאד השפעה ממזגת, והטמפרטורות יכולות לעלות עד 38 °C. טמפרטורה גבוהה שוררת בכל היבשת למעט טסמניה. בחורף, הטמפרטורות הן מתונות למעט טסמניה ודרום מזרח אוסטרליה, ששם יורד שלג. צפון אוסטרליה מושפע מהמונסונים שבאים בקיץ האוסטרלי. חופי האוקיינוס השקט, קווינסלנד וחלקה הצפוני של דרום וולס החדשה, מושפעים מסופות ציקלון ויורדות בהם כמויות ניכרות של גשם, כ-4050 מ"מ בשנה.מאז 1945 מעל 6 מיליון מהגרים הגיעו ליבשת והפכו את אוסטרליה למדינה הרב-תרבותית ביותר בעולם אחרי ישראל. רבע מהאוכלוסייה הנוכחית נולדה מחוץ לאוסטרליה כאשר מדינות אסיה תופסות חלק נכבד בהגירה הנוכחית.
ישנם שני מסלולים עיקריים להגירה אשר מחולקים לתת קטגוריות:
רילוקיישן על בסיס מקצוע (Skilled migration): שמהווה כיום את את הזרם המרכזי. קרוב ל-60% מהגרים דרך מסלול זה והם תורמים בצורה ישירה לכלכלה האוסטרלית.
רילוקיישן על בסיס משפחה (Family migration): כאשר רוב המהגרים בקטגוריה זאת הם בני זוג של אזרחים אוסטרלים.
בחלק ממסלולי ההגירה יש לעבור מבחן נקודות המבטיח שלמבקש יש את הנתונים המתאימים להגירה כגון גיל ומקצוע. התנאים משתנים במהלך הזמן ויש להיות מעודכן לפני תחילת התהליך.
עלויות ההגירה גבוהות וכוללות לעיתים גם תשלום לסוכן הגירה שמגיש בשמכם את הטפסים. אין החזר תשלום במקרה והתהליך נכשל, כך שיש לבדוק היטב את סיכוייכם לפני הגשת הבקשה.
לאחר שקיבלתם את אישור הקבע ,תצטרכו לחיות שנתיים מתוך חמש כדי להגיש בקשה לאזרחות ולקבל תשלומי ביטוח לאומי כגון דמי אבטלה . לביטוח רפואי ממשלתי הנקרא MediCrae תיהיו זכאים מיד עם קבלת הויזה
מחלקת "אלרם רילוקיישן" של אלרם קרגו שילוח בינלאומי ועמילות מכס מספקת שילוח בינלאומי לאוסטרליה שירותי עמילות מכס בארץ, אריזה, שינוע, אחסנה וביטוח לכל החפצים האישיים אליכם לרילוקיישין לאוסטרליה.
לסיכום
כפי שניתן לראות, רילוקיישן לאוסטרליה מגלם בחובו הזדמנות טובה לאיכות חיים טובה לצד חיסכון כלכלי.
יחד עם זאת, אין מחיר למשפחה ולחברים והמרחק הרב לצד הבדלי השעות הגדולים יקשו על שמירה על קשר הדוק.
איתכם בכל עת בכל העולם - חברת השילוח ועמילות המכס האישית שלכם - אלרם קרגו!
צרו קשר עוד היום לקבלת ההצעה המשתלמת ביותר.
שיהיה בהצלחה.